Niepokojące wieści o H7N9

5 lipca 2013, 10:38

Niebezpieczeństwo związane z wirusem H7N9 wynika z faktu, że namnaża się on głęboko w płucach, gdzie może wywołać niebezpieczną dla chorego reakcję układu odpornościowego. Ostatnie badania wykazały też, że prawdobodobnie żaden człowiek nie jest odporny na H7N9, a sezonowe szczepienia nie ochronią przed zarażeniem



Podwyższona (w ramach normy) aktywność tarczycy zwiększa ryzyko depresji

24 lutego 2014, 10:24

Kiedy u seniorów tarczyca jest bardziej aktywna niż przeciętnie, może to stanowić czynnik ryzyka depresji.


Męskie i żeńskie mózgi inaczej reagują na wysokotłuszczową dietę

17 października 2014, 14:05

Męskie i żeńskie mózgi inaczej reagują na wysokotłuszczowe posiłki. Podczas badań na myszach zaobserwowano, że u samców prowadzą one do silniejszego stanu zapalnego i większego zagrożenia dla zdrowia. Dr Deborah Clegg z Cedar-Sinai Diabetes And Obesity Research Institute uważa, że to pozwala wyjaśnić, czemu w wieku przedmenopauzalnym kobiety z nadwagą radzą sobie lepiej niż mężczyźni.


Mechanizm działania mleka macicznego

5 maja 2015, 11:59

Przed ustanowieniem krążenia pępowinowego przez 11 pierwszych tygodni ciąży za odżywianie zarodka odpowiada mleko maciczne z gruczołów macicznych. By stwierdzić, jak glikogen i inne substancje są transportowane do embrionu i łożyska, John Aplin z Uniwersytetu w Manchesterze badał tkanki przekazane przez pacjentki.


Poziom IgA w ślinie wiąże się z ryzykiem zgonu

30 grudnia 2015, 13:48

Niższy poziom immunoglobuliny IgA w ślinie wiąże się z podwyższonym ryzykiem zgonu


Czemu pacjenci z bezdechem mają skłonność do jaskry

25 lipca 2016, 12:02

Naukowcy z Uniwersytetu Hokkaido jako pierwsi zmierzyli ciśnienie w gałce ocznej śpiących chorych z zespołem obturacyjnego bezdechu sennego (ZOBS).


Niedobór snu hamuje układ odpornościowy

30 stycznia 2017, 13:08

Przewlekły niedobór snu hamuje układ odpornościowy, co wyjaśnia, czemu niewyspani ludzie łatwiej zapadają na różne choroby.


Duże ilości cukrów nawet u zdrowych podwyższają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych

6 października 2017, 12:31

Zdrowi ludzie, którzy spożywają dużo cukru, znajdują się w grupie podwyższonego ryzyka choroby sercowo-naczyniowej.


Cukrzyca typu 1.: 7 lat spadków, a potem stabilizacja

11 czerwca 2018, 11:38

U chorych z rozwijającą się cukrzycą typu 1. przez 7 lat ilość produkowanej insuliny spada rokrocznie o niemal 50%, a później się stabilizuje. Odkrycie przeczy dotychczasowemu przekonaniu, że ilość hormonu spada bez przerwy.


Nowy szczep dżumy rozwiązaniem zagadki upadku neolitycznych osad?

7 grudnia 2018, 12:25

Niewykluczone, że naukowcy wpadli na trop, który pomoże rozwiązać zagadkę nagłego upadku wielu społeczności z epoki kamienia. Przed 5000 laty w grobie w Szwecji spoczęła 20-letnia kobieta, należąca do jednej z pierwszych europejskich społeczności rolniczych. Teraz naukowcy dowiedzieli się, że zabiła ją Yersinia pestis, bakteria wywołująca dżumę.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy